Ένα blog με συνταγές φαγητών - γλυκών.

Συνολικές προβολές σελίδας

Rage Radio

Listen live to Ragehttps://player.magicstreams.gr

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


Πλούσια σε διατροφική αξία, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες C, D, φώσφορο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κλπ, ενώ περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες.
Στην αγορά, τα βρίσκετε φρέσκα ή αποξηραμένα, άγρια ή καλλιεργημένα και σε πολλές ποικιλίες καθώς η ελληνική ύπαιθρος είναι γνωστή για την πλούσια «συλλογή» μανιταριών που διαθέτει. Βασιλομανίταρα, Πλευρώτους, κανθαρέλλες, τρομπέτες, Portobello, ασπρομανίταρα, Μορχέλες, Τρούφα, «Αυγό του Καίσαρα», κλπ.
Καθένα από αυτά κουβαλά τα δικά του χαρίσματα και ιδιαίτερες γεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι, υπάρχουν μανιτάρια με φρουτώδες άρωμα (Κανθαρέλλα), με γεύση που θυμίζει φουα γκρα (Μορχέλα), κρέας (Portobello, βασιλομανίταρα), θαλασσινά (Αυγά του Καίσαρα), κλπ.
Τρώγονται ωμά, ή απλά ψήνονται στη σχάρα, συνοδεύουν ψητά, θαλασσινά, σούπες, ζυμαρικά, αρνί, πουλερικά, χοιρινό, γίνονται ριζότο, δίνουν γεύση σε μια απλή ομελέτα, κλπ. Αγαπούν το σκόρδο, τα μυρωδικά, τις πρασινάδες (ρόκα, σπανάκι), τα τυριά, αλλά και το κρασί.
Εάν προτιμήσετε τα φρέσκα: Όταν τα αγοράσετε, φροντίστε να έχουν ωραία εμφάνιση, μην είναι ζαρωμένα και να μην έχουν κηλίδες ή σχισίματα. Διατηρούνται στο ψυγείο, περίπου μέχρι 8 ημέρες (εξαρτάται όμως και από την ποικιλία).
Εάν προτιμήσετε τα αποξηραμένα: Μετά την αγορά, αποθηκεύετε σε μέρος ξηρό και δροσερό και φροντίζετε να καταναλώσετε πριν από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Πώς τα χρησιμοποιείτε; Με μια πρώτη ματιά, η όψη τους μπορεί να είναι λίγο απογοητευτική, χρειάζεται πάντως μια πολύ μικρή προετοιμασία, προκειμένου να ξαναβρούν την παλιά τους εμφάνιση. Βγάζετε από τη συσκευασία και τα μουλιάζετε σε χλιαρό νερό (ή κρασί εάν το επιτρέπει η συνταγή), υπολογίστε από 15-30 λεπτά. Όταν θα έχουν μαλακώσει, τα στραγγίζετε και τα μαγειρεύετε ακριβώς, όπως και τα φρέσκα. Το νερό στο οποίο μούλιασαν μην το πετάξετε. Σουρώστε το 1ή 2 φορές και χρησιμοποιήστε σε ριζότο, ζυμαρικά, σάλτσες και σούπες.
Mια εύκολη συνταγή με μανιτάρια και πατάτες στο φούρνο
Θα χρειαστείτε:
1 κιλό πατάτες
800 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή τα κλασσικά άσπρα
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Δεντρολίβανο 2-3 κλαράκια*
Μαϊντανό μισό ματσάκι ψιλοκομμένο*
Φασκόμηλο φρέσκο 4-5 φυλλαράκια*
Αλάτι
Πιπέρι
4-5 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση: Κόβετε τις πατάτες σε μικρούς κύβους και τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες. Κόβετε ένα μεγάλο σε μέγεθος αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, βάζετε τις πατάτες, τα μανιτάρια και ρίχνετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε και κλείνετε το χαρτί, φτιάχνοντας ένα μικρό πακετάκι. Το ακουμπάτε σε ένα ταψί και ψήνετε στους 180 O C για μιάμιση ώρα.
* Tα συγκεκριμένα μυρωδικά δεν είναι υποχρεωτικά, βάλτε αυτά που σας αρέσουν καλύτερα, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flag Counter

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου