Τραγανά πιτάκια με κιμά
Υλικά Για τη ζύμη: 250 ml νερό 375 ml λάδι, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο περίπου 25 γραμμ. μαγιά (3 φακελάκια) 1 κουτ. του γλυκού αλάτι γεμάτο 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη κοφτό περίπου 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ένα αυγό για να αλείψουμε μετά Για τη γέμιση: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1 ντομάτα ώριμη 1 κρεμμύδι αλάτι πιπέρι κύμινο χυμό από ένα λεμόνι μαϊντανό ρίγανη Εκτέλεση Σ’ ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, τη ντομάτα και το μαϊντανό ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά όπως για μπιφτέκια. Τα αφήνουμε στην άκρη. Πιάνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το ποτήρι χλιαρό νερό και μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη (καμιά φορά μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω, στα 800 γραμμ. αλεύρι). Τη ρίχνουμε τη ζύμη σε μάρμαρο ή σε μια ίσια και λεία επιφάνεια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε όπως το ψωμί. Μόλις το κάνουμε την χωρίζουμε σε 4 λωρίδες. Την κάθε λωρίδα την κάνουμε από ένα μακρόστενο κομμάτι, βάζουμε την μια κάτω από την άλλη και ξεκινάμε φτιάχνουμε μπαλάκια περίπου όσο ένα βερίκοκο και λίγο πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αναλόγως το πόσα θέλουμε να γίνουν. Πιάνουμε το ένα μπαλάκι, το βάζουμε στην χούφτα μας, βάζουμε γέμιση και το τυλίγουμε σαν τριγωνική. Προσοχή, όχι πολύ γέμιση γιατί η ζύμη είναι μαλακιά και σκίζεται εύκολα. Τα βάζουμε σε ταψί καλά βουτυρωμένο ή λαδωμένο και τα αλείφουμε με αυγό: σε ένα πιατάκι βάζουμε μόνο τον κρόκο και λίγο νερό η γάλα, και αλείφουμε με αυτά τα πιτάκια. Από το φούρνο τα βγάζουμε όταν έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσοχή, αν παραψηθούν, η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή και δεν τρώγεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

LOLLIPOP COCKTAILS

Μιλφέιγ με κρέμα και φράουλες