Ένα blog με συνταγές φαγητών - γλυκών.

Συνολικές προβολές σελίδας

Rage Radio

Listen live to Ragehttps://player.magicstreams.gr

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο χριστουγεννιάτικο κορμό

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο χριστουγεννιάτικο κορμό

Ο κορμός των Χριστουγέννων συνηθίζεται πολύ την εορταστική περίοδο.

Η όψη του θυμίζει κυριολεκτικά κορμό δέντρου, ενώ ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ελβετικό κέικ-ρολό γεμιστό με επικάλυψη σοκολάτας.
Η προετοιμασία του αρχικά, δείχνει να είναι μπελάς, αλλά αξίζει την προσπάθεια με τόσο εντυπωσιακό και γιορτινό το αποτέλεσμα.
Ακόμα και αν δεν τυλιχτεί καλά το ρολό την πρώτη φορά, όσο περισσότερο πειραματίζεστε με τη συνταγή, κάθε φορά θα βγαίνει καλύτερο. 
Το κέικ


Το κέικ που απαιτεί ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι μια λεπτή και σπογγώδης βάση, που απορροφά τη σοκολάτα με την οποία θα καλυφθεί. Όταν ο κορμός είναι σοκολατένιος, του ταιριάζει καλύτερα η σοκολατένια γέμιση, οπότε μην συμβιβαστείτε με ένα σκέτο κέικ βανίλιας για να γεμίσετε το γλυκό σας.
Η γέμιση

Η κρέμα του κορμού είναι βασικό κομμάτι της συνταγής και οι εναλλακτικές είναι πολλές. Τα κλασικά ελβετικά κέικ περιέχουν κρέμα βουτύρου. Μπορείτε αν θέλετε να την αρωματίσετε με καφέ ή κακάο, για να αποκτήσει περισσότερο γιορτινό χαρακτήρα.
Οι Γάλλοι προτιμούν την κρέμα κάστανο, και ανακατεύουν τον πουρέ κάστανο μαζί με μασκαρπόνε αντί για κρέμα γάλακτος. Το κάστανο ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, και ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσετε μασκαρπόνε, θα πετύχει και με φρέσκια κρέμα γάλακτος. Τέλος, μερικές σταγόνες μπράντι θα αρωματίσουν το γλυκό ακόμα περισσότερο.
Το γλάσο

Αντί για γλάσο, οι περισσότεροι προτιμούν λιωμένη σοκολάτα ανακατεμένη με ζεστή κρέμα γάλακτος. Μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο στη σοκολάτα.
Το τύλιγμα

Το τύλιγμα του ρολού είναι πολύ ευκολότερο αν το κέικ είναι ακόμα ζεστό. Εκμεταλλευτείτε το κόλπο με την πετσέτα και τη λαδόκολλα. Για να μην κολλήσει το ζεστό κέικ στη λαδόκολλα, πασπαλίστε και τα δυο μέρη με ζάχαρη άχνη.



************ Υλικά για το κέικ ***************
6 αυγά
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
50 γρ. σκόνη κακάο
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
225 ml κρέμα γάλακτος 
250 γρ. κάστανο πουρέ
1 κ.σ. μπράντι 
Για το γλάσο
285 ml κρέμα γάλακτος 
150 γρ. σοκολάτα γάλακτος
100 γρ. κουβερτούρα
Μια κουταλάκι αλάτι
******** Εκτέλεση **************
1. Προθερμάνετε το φούρνο στου 180 οC. Λαδώστε ένα ταψάκι και σκεπάστε το με λαδόχαρτο.
2. Σε ένα μίξερ, ρίξτε τους κρόκους των αυγών και χτυπήστε για δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει σφιχτό. Ανακατέψτε τη σκόνη κακάο με τα υπόλοιπα καρυκεύματα, και ρίξτε τα στο μίγμα με τους κρόκους.
3. Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια και αφού γίνει το μίγμα αφράτο ρίξτε το στο υπόλοιπο μίγμα. Αφού ανακατέψετε ξανά, απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί. Ψήστε το για περίπου 30 λεπτά. Βάλτε σε ένα ράφι του ψυγείου μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, και καλύψτε τη με ένα κομμάτι λαδόχαρτο το οποίο θα πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη.
4. Αφού ψηθεί το κέικ, βγάλτε το από το ταψάκι του και βάλτε το πάνω στο λαδόχαρτο της κρύας πετσέτας και τυλίξετε το σφιχτά σε ρολό. Αφήσετε το να κρυώσει ακόμα περισσότερο, όσο είναι ακόμα τυλιγμένο.
5. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε τον πουρέ κάστανο με το μπράντι. Για να φτιάξετε το γλάσο, ζεστάνετε την κρέμα στα όρια του βρασμού και μόλις τη βγάλετε από τη φωτιά προσθέστε τα κομμάτια σοκολάτας γάλακτος, της κουβερτούρας και το αλάτι. Ανακατέψτε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
6. Όταν το κέικ, που έχετε αφήσει να κρυώνει, είναι ελάχιστα ζεστό, ξετυλίξτε το σε μια ξύλινη σανίδα και απλώστε πάνω του την κρέμα κάστανο. Τυλίξτε ξανά και τοποθετήστε το ρολό στο δίσκο σερβιρίσματος. Εκεί καλύψτε το ρολό με το γλάσο σοκολάτας και αφού κρυώσει λίγο, χρησιμοποιήστε το πιρούνι για να σχηματίσετε το εφέ του ξύλινου κορμού.
Τέλος, πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη για να είναι χιονισμένος ο εορταστικός σας κορμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Flag Counter

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου